Šećerni sirup

Sirup se proizvodi isključivo od sećera sećerne repe i probnim merenjima je utvrdjeno da od 5 litara ( 6.8 kg) sirupa košnica dobija 5 i više kilograma na težini, jer je koncetracija šećera oko 70 %

Invertovanim šećernim sirupom se veoma uspesno dopunjuju zimske zalihe hrane pčelinjeg društva u jesenjem periodu, a u prolećnom i letnjem se veoma uspešno stimuliše matica na povećano zaleganje jajašca, a samim tim poboljšava i ubrzava razvoj društva.

Invertovani sirup u našoj proizvodnji je razložen na glukozu i fruktozu oko 90 %, što se najbolje vidi po njegovoj bistrini, tako da pčele ne opterećuje i ne troši da ga one dodatno razlažu i preradjuju, te one imaju zadatak samo da ga deponuju u ćelije saća i poklope.

Invertovani sirup se koristi od ranog proleća do kasne jeseni, odnosno u periodu dok pčele opšte sa prirodom, pa shodno tome proizvodimo 2 vrste sirupa, a to su:

Osnovni invertovani sirup

koji se dodaje od avgusta pa sve do prvih hladnih dana u cilju dopune zimskih zaliha hrane pčelinjeg društva.

Sirup dodavati pčelinjem društvu sve dok ne dopuni ramove hranom i zapečati, u količini potrebnoj za prezimljavanje, srazmerno jačini pčelinjeg društva.

Ovaj sirup u svom sastavu sadrži potrebne vitamine i minerale, amino kiseline (BEEFORS) kao i jod i kalijum jodid (APINOZ) sto je veoma bitno za lakše prezimljavanje pčelinjeg društva.

Tu je i so koja je veoma bitna pčelinjoj zajednici.

Obogaćeni invertovani sirup

koji se koristi od ranog proleća pa sve dok pčelinje društvo ne postigne dovoljnu snagu za prvu glavnu pašu. Ovaj sirup pomaze pčelinjem društu da lakše gradi satne osnove u koliko iz prirode nema dovoljnog unosa nektara, a ujedno i stimuliše maticu na povećano zaleganje novih jajašca. Rojevi kojima se dodaje ovaj sirup veoma brzo napreduju i sigurno budu spremni za narednu sezonu da budu proizvodna društva. Invertovanim sećernim sirupom se mnogo brže popunjavaju medni venci u plodištu, tako da će pčele u prvoj paši med odlagati direktno u medišnim ramovima.

U svom sastavu ovaj sirup sadrži potrebne vitamine i minerale, aminokiseline (BEEFORS), so kao i veoma bitan kobalt hlorid) u količinama koje obezbedjuju ubrzan razvoj društva.

Za period kada pčele ne opšte sa prirodom (ne izlaze iz košnica) API-TRADE proizvodi visoko kvalitetne pogače za prihranu pčela.