Pogače za prihranu pčela

Naše pogače za prihranu pčela su izrađene isključivo od šećera domaće prozvodnje (od šećera šećerne repe).

Razvojem jedinstvenog recepta za proizvodnju pogača za prihranu pčelinjih društava, došli smo do najboljeg odnosa između šećera, vitamina, minerala i svih ostalih sastojaka pogače.

Zahvaljujući ovom savršenom balansu sastojaka, naša pogača ima svojstvo da ostane trajno elastična i pri dužem stajanju u košnici, kao i to da bude pojedena u celosti, bez bilo kakvog ostatka u kesi ili na podnjači košnice.

Proizvodimo tri vrste pogača za pčele:

Osnovna pogača

Sastoji se od invertovanog šećera, vitaminsko-mineralnih dodataka, soli i leka protiv nozeme. 
Koristi se od uzimljavanja pčelinjih drustava pa do početka prolećnog razvoja.

Obogaćena pogača

Sastoji se od invertovanog sećera, vitaminsko-mineralnih dodataka, soli, zamene za cvetni prah i kobalt-hlorida (forsapina) koji garantovano povećava nosivost matice 20-30%.

Pogača sa EM probiotikom

Obogaćena pogača sa EM probiotikom za podizanje imunteta pčela u cilju sprečavanja najtežih pčelinjih bolesti.

Detaljnije

Pogača sa EM probiotikom

Najnovija istraživanja američkih naučnika dokazuju da se upotrebom pogača sa dodatkom probiotskih kultura mikroorganizama sprečavaju oboljenja pčela. Ističe se smanjenje pojave bakterijskih i gljivičnih oboljenja, sa posebnim akcentom na smanjenje pojave Američke kuge legla. 
Ovo potvrđuje i naše iskustvo u upotrebi em probiotika za pčele u prevenciji i tretmanu različitih bolesti.  Uticaj em probiotika za pčele na podizanje imuniteta pčela i jačanje odbrambenih sposobnosti  pčelinjeg organizma je takođe dokazan u naučnim studijama i proveren u višegodišnoj primeni.

Kvalitetna, dobro invertovana, pogača pomaže pčelinjem društvu da uštedi med u zimskom periodu, koji je preko potreban za razvoj pčelinjeg društva u proleće. Samim tim imamo i dobar finansijski učinak.
     
Dodavanjem em probiotika za pčele u pogače (isključivo pri temperaturama “testa” ispod 35°C) smanjuje se pritisak na mikroorganizme koji se nalaze u crevima pčela, povećava se i olakšava svarljivost pogače. Pčele značajno manje troše svoju energiju na proces varenja, a materije koje stvaraju mikroorganizmi iz em probiotika za pčele imaju višestruko pozitino dejstvo na pčele.

Em probiotik za pčele je potpuno prirodan proizvod koji dokazano blagotvorno deluje na podizanje imuniteta kod pčela, kako njegovim dodavanjem u pogače tako i pri drugim načinima primene. Preventivno deluje  na unutrašnje faktore koji mogu dovesti do  oboljenja pčela. 
Stimuliše razvoj pčelinje zajednice, podsticanjem radnog raspoloženja kako RADILICA tako i MATICE. Brzim razvojem Efektivni Mikroorganizmi iz em probiotika za pčele skoro momentalno postižu prednost u masovnosti nad lošim mikroorganizmima, tako da i u košnici, i u crevima pčela, deluju na sprečavanje njihovog razvoja i pojave zaraznih bolesti.   Pogače sa dodatkom em probiotika za pčele će podići imuni status vaših pčela i u većini slučajeva sprečiti nastanak oboljenja pčela, a vaše pčele će biti zdravije i spremnije za početak sezone

Obzirom na specifičnost pogača one se dodaju u vreme kada pčele ne mogu koristiti druge oblike hrane, odnosno kada je spoljašnja temperatura ispod 15 stepeni  i u drugim periodima kada pčelar zbog radnih obaveza ne može redovo opsluživati pčele. 
Prva preventivna pogača se daje u jesen i početkom zime da zaštitimo crevni sistem pčela od Nozeme. Od sredine januara pogače se dodaju radi stimulacije razvoja jačeg i kvalitetnijeg društva. 

Zimske pčele imaju zadatak da u proleće odgaje dve do tri mlade pčele pre nego što završe svoj životni vek, a uz EM PROBIOTIK taj broj će sigurno biti veći. Brz razvoj garantuje jaka društva do prve paše. Jaka društva garantuju dobro iskorišćenje paše i veće količine pčelinjih proizvoda, a samim tim ni dobit pčelara neće izostati.